parallax background

Satranç Kursu
Gelişim Evi Eğitimleri

Hayal gücünü ve
inovatif düşünceyi geliştir

Gelişim Evi Satranç Eğitimi

İyi alınmış bir satranç eğitimi çocukların, sporcuların, bireylerin gelişimine ve akademik başarılarına yüksek düzeyde katkıda bulunur. Bu konuda biz, ailelere yardımcı olmayı amaç edindik

M.Ö. 2000'li yıllarda satrancın oynandığına dair bulgular Mısır'da piramitlerdeki kabartmalarda vardır. Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya'ya, Ortadoğu ve Avrupa'ya yayılmıştı. En geç 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden "kraliyet oyunu" olarak anılmaya başlandı. Kurallar ve dizilişler zaman içerisinde çeşitli değişiklikler gösterdi ve 19. yüzyılda bugünkü standart halini aldı. 20. yüzyıl Avrupası'nda toplumun entelektüel üst tabakaları arasında yayıldı ve dünyanın en popüler oyunlarından biri haline geldi.

Oyunun icadı konusunda birkaç efsane mevcuttur. Bunlardan biri Sissa ibn Dahi, buğday tanesi efsanesidir. 6. yüzyıldan beri satranç Îran'da bilinmektedir. Buradan 7. yüzyılda İslam'ın yayılışıyla birlikte Orta Doğu'da ve Kuzey Afrika'da yayılır. Endülüs Emevîleri, İtalya, Bizans İmparatorluğu ve Rusya yoluyla oyun, 9. ila 11. yüzyıllar arasında Avrupa'nın diğer yerlerine yayılır. Burada bir yandan şövalyelerin yedi yiğit erdeminden sayılırken diğer yandan kilise tarafından uygun bulunmuyordu. 15. yüzyılda oyun kuralları belirleyici şekilde değişir. Bu yüzyıldan sonra bugün oynanana benzeyen modern satrançtan bahsedilebilmektedir. İspanya (16. yüzyıl), İtalya (16./17. yüzyıl), Fransa (18./19. yüzyıl), İngiltere (19. yüzyıl) ve Rusya (20. yüzyıl), sırayla satrançta Avrupa'nın önder ülkelerinden oldular.

19. yüzyılın ortasından beri düzenli satranç turnuvaları yapılmaktadır. İlk resmî Dünya şampiyonu Wilhelm Steinitz'tir. 1924'te Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kurulmuştur. Bilgisayarların icadı ile birlikte 20. yüzyılın sonunda iyi satranç oynayabilen satranç programları piyasaya çıkmıştır. Bu programlardan bazıları günümüzde dünya şampiyonları seviyesinde oynayabilmektedirler. Hafızalara yer etmiş olan en iyi örnek Garri Kasparov ile Deep Blue (IBM) arasında oynanmış olan satranç maçlarıdır.

"Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır."
Pierre Mac Orlan

Satranç ile Kazandıklarımız

  • Konsantrasyonu arttırır. Satranç oynarken bir tek hedefe kitlenirsiniz. O da rakibi mat etmek ve oyundan zaferle ayrılmak. Böylece öğrencilerimiz hedef yönelimli olmayı öğrenirler.
  • Hafızayı geliştirir. Açılışlar ve uzun varyasyonların incelenmesi hafızayı gelişimini olumlu etkiler.
  • Mantıksal düşünmeyi geliştirir. Satranç stratejik oynamayı gerektirir. Mesela taşlarınızı hızla oyuna dahil etmeyi, şahınızın güvenliğini sağlamayı, hiç bir taşınızı karşılıksız vermemeyi, aklınızda tutarak her hamlede en mantıklı hareketi yapmak için sürekli düşündüğünüz için mantığınız gelişir.
  • Hayal gücünü ve inovatif düşünceyi geliştirir. Sizi yeni arayışlara yöneltir. Sonsuz sayıda farklı kombinasyonu düşünürken hayal gücünüz gelişir.
  • Kararlarımızın sorumluluğunu almayı öğretir. Satranç tahtasında yalnız başımıza olduğumuz için bağımsız karar verme becerimiz gelişir.
  • Davranışlarımızın sonuçlarını tahmin etme becerimizi geliştirir. Bir hamle yapmadan önce bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak tedbirli olma kavramını öğretir.
  • İçsel motivasyonu arttırır. Daima içinde bulunulan şartlar içindeki en iyi hamleyi, en iyi planı yapmayı, en uygun taktiği geliştirmeyi araştırmaya yönlendirir.
  • Sıkı çalışmanın başarıyı getirdiğini öğretir. Satrançta oynadıkça gelişirsiniz. Kaybetbeye ve hatalarınızdan ders almaya hazır olursunuz. Gelmiş geçmiş en büyük satranç ustalarından Casablanca şöyle der: "Kaybettiğiniz bir oyundan öğrendikleriniz kazandığınız bir oyundan öğrendiklerinizden çok daha fazladır.İyi bir oyuncu olmadan önce yüzlerce defa yenilmelisiniz."
  • Her yaştaki insanın oynayabileceği bir oyundur. Satranç oynamayı her yaşta öğrenebilirsiniz ve satrancı bırakmak için zorunlu bir yaş sınırı yoktur. Genç yaşlı herkes birbiriyle oynayabilir.
  • Okul ödevlerini ve notlarını geliştirir. Satranç oynaya çocuklar okul derslerini de daha iyi öğrenmektedir ve hayatta başarılı olma şansı da daha fazladır.
  • Dünyanızı genişletir. Satranç oynayarak Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan turnuvalara katılarak farklı yerler görebilir, yeni dostluklar edinebilirsiniz.
  • Metanet kazandırır. Satrançta yenilen ve yenilgi karşısında yılmamayı öğrenen bir öğrenci hayattaki kötü ve üzücü olaylar karşısında da yılgınlığa kapılmadan hayat mücadelesini sürdürür. Satrançta dalgınlıkla bir taşınızı kaybetseniz de mücadeleyi sürdürmeyi öğrenirsiniz.
Burada saydığımız ve sayamadığımız çok sayıda yararı olan satrancın okullarımızda yaygınlaştırılmasının düşünen ve araştıran bireyler yetiştirmemize çok faydası olacağına inanıyorum.